Fonds voor Centrum helpt bij ontkiemen buurtplannen
Via haar werk in het toerisme in het centrum van Amsterdam kwam Anouschka Trauschke, coördinator Fonds voor Centrum, veel in aanraking met de bewoners. En ontdekte daar veel mooie plannen en initiatieven voor de buurtbewoners, waarbij het geld om door te zetten vaak ontbrak. Ze kwam in aanraking met Mensen Maken Amsterdam en het plan om Fonds voor Centrum op te richten. Samen met Michel Odjo zette zij hier haar schouders onder. In 2021 sloot Fonds voor Centrum als laatste telg aan bij de familie van buurtfondsen van Mensen Maken Amsterdam.
Buurtcomité, het hart van het centrumfonds
Een van de belangrijkste klussen was het opzetten van het buurtcomité. Deze groep buurtbewoners beslist aan wie de fondsen toegekend worden. Anouschka: “Het centrum bestaat uit buurten met elk een heel eigen karakter. We wilden dat al die buurten vertegenwoordigd waren in het comité. En dat is gelukt. We hebben een leuk gevarieerd team, met leden van jong tot oud (sorry, niet echt oud natuurlijk), van diverse achtergronden en stadsdelen.”
Voor de buurt door de buurt
Het belangrijkste criterium voor het behandelen van aanvragen is voor de buurt door de buurt. “Als de discussie hoog oplaait gaan we terug naar de kern en vragen we ons af: Heeft de buurt het nodig, zorgt het voor verbinding, worden de bewoners er blij van? Het mag ook een experiment zijn, we ondersteunen graag vernieuwende initiatieven.”
Niet altijd JA
“We kunnen niet op alle aanvragen JA zeggen helaas”, vervolgt Anouschka. “Ik ben erg voor een persoonlijke aanpak, dus spreek iedereen vooraf én achteraf. Een toelichting op een aanvraag geeft soms een heel ander beeld. En achteraf probeer ik ook de afgewezenen verder te helpen. Door uit te leggen wat ze anders moeten doen om kans te maken. Of door hen door te verwijzen naar andere fondsen.”
Hulp bij ontkiemen van plannen
Anouschka: “Het leukste vind ik mensen helpen die een idee hebben, maar nog niet precies weten wat en hoe. Zo heb ik een brainstormsessie georganiseerd waar 15 mensen aan deelnamen. De ideeën pasten in drie groepen: groen, jongeren en eenzaamheid. In 3 groepen is verder gebrainstormd en zo zijn gezamenlijke plannen ontstaan. Het leuke is dat je er niet meer alleen voor staat, maar samen kan werken aan een project.”
Trots op fundament voor méér
“We zijn er trots op dat we vaak aan de basis staan van projecten die steeds verder groeien”, vervolgt Anouschka. “Neem mevrouw Maaike Fleur, zij wilde iets doen voor jongeren in Nieuwmarktbuurt, maar wist niet precies wat. Ze besloot een prijsvraag uit te schrijven voor de jongeren zelf en het beste idee uit te voeren. Hier kwamen zoveel goede ideeën uit voort dat we nog zes mooie aanvragen ontvingen. De jongste aanvrager was 12 jaar.
Of neem de financiering voor een draaiorgel en de catering voor SOOJ, een ontmoetingsplek in de Jordaan. Op zich niet zo spannend, maar het verhaal achter deze aanvraag gaat over verbinding. De aanvraag was voor het openingsfeest van de opgeknapte tuin. Door de hulp met het opknappen van de tuin door mensen van Stadsdorp staat het ontmoetingscentrum nu ook open voor nieuwe mensen, zonder eigen ontmoetingsplek. Die mooie samenwerking moest gevierd worden.
Heb jij ook een tof idee voor Centrum? Ga naar Fonds voor Centrum en vraag aan! Wil jij of je organisatie graag iets terugdoen voor de buurt? Neem dan contact op met Tessa Werter: tessa@mensenmakenamsterdam.nl.
Tekst: Astrid Custers
Fotografie: Vere Maagdenberg