13 november 2023

Positieve verhalen uit de stad #4

De volgende die we spreken in onze serie, Positieve verhalen uit de stad, is Kay! Kay de Vries is geboren en getogen in het oostelijk. Sinds januari 2023 is hij coördinator van Fonds voor Oost (onderdeel van Mensen Maken Amsterdam). Maar Kay kent Fonds voor Oost al jaren door en door.  

Het begon met een aanvraag

De kennismaking begon in 2018.  Namens Buurtcoöperatie de Eester diende hij een aanvraag in bij het buurtfonds. Kay vond dat er in deze buurt niet veel te doen was voor de jeugd en wilde ‘iets met sport’ organiseren. De eerste editie van de Buurtloop OHG (Oostelijk Havengebied) was met 80 deelnemers gelijk een succes. “Het werd een terugkerend evenement met ruim 300300 deelnemers”, glimlacht Kay. Sinds de pandemie is er nog geen nieuwe editie georganiseerd.

Buurtbewoners beslissen over toekenning fondsen

Kay vervolgt: “Daarna ben ik gevraagd deel te nemen in het buurtcomité. Samen met 11 andere buurtbewoners beoordeelde ik de aanvragen. Iedereen krijgt vooraf de aanvragen doorgestuurd en geeft een stem. Maar tijdens de vergadering kunnen de stemmen helemaal omdraaien. De discussies tijdens de vergadering zijn heel belangrijk én leuk. Belangrijkste criterium blijft voor de buurt door de buurt. Maar we kijken ook naar vernieuwing en verdeling over de buurten. Het is niet de bedoeling dat we steeds dezelfde projecten financieren.”

Vraagbaak voor buurtbewoners

In zijn nieuwe rol als coördinator heeft Kay geen stemrecht meer tijdens de projecttoekenningen. “Ik kan geen twee petten op hebben. Nu bereid ik de vergaderingen voor en ben ik meer de vraagbaak voor de buurtbewoners. Op 6 december 2023 is er een inloopspreekuur. Dan help ik mensen hun plannen te verwoorden en een projectplan op te zetten. Veel mensen hebben goede ideeën, maar zijn het schrijven van zo’n plan niet gewend. Zo krijgen ook hun plannen een kans.”

Laagdrempelig 

Fonds voor Oost (van Mensen Maken Amsterdam) is een laagdrempelig buurtfonds. Kay: “Natuurlijk moet je een goed plan indienen met een begroting, maar we houden de vereisten voor een aanvraag simpel en we doen niet aan ingewikkelde verantwoordingen. We proberen zoveel mogelijk projecten te bezoeken met één een of meer mensen van het buurtcomité. Het is erg inspirerend om te zien wat mensen ervan gemaakt hebben en wat de impact is.” 

Wie het kleine niet eert… 

De geldpot van het buurtfonds is helaas beperkt. De ondersteuning varieert van een paar honderd euro tot maximaal € 1.500,-. Kay: “Juist kleine plannen zijn vaak heel belangrijk voor de mensen in de buurt. Het is echt fijn om zo een verschil te kunnen maken. Neem de aanvraag voor vogelhuisjes in Sportpark Middenmeer. Voor €350,- hangen er nu weer een hoop vogelhuisjes, die weer minstens 20 jaar meegaan. Iedere keer als de mensen door het park wandelen worden ze daar blij van.”

Nieuwe buurten

Netwerken is ook een van Kay’s taken. Zorgen dat buurthuizen, buurtbewoners en instanties elkaar kennen en weten te vinden. Er komen steeds meer nieuwe wijken bij in Oost. Voor Kay weer werk aan de winkel om de nieuwe inwoners bekend te maken met Fonds voor Oost. Zodat ze ook daar elkaar beter leren kennen tijdens verbindende buurtactiviteiten. 

Tekst: Astrid Custers
Beelden Lisa: Vere Maagdenberg